Haber

Diyarbakır’da 9 gün sürecek tatilde 2 ton ciğer tüketilmesi bekleniyor.

Diyarbakır’da 9 gün sürecek tatilde 2 ton ciğer tüketilmesi bekleniyor.

DİYARBAKIR Diyarbakır’da 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde yaklaşık 2 ton kayıtlı Diyarbakır ciğeri satışı bekleniyor.

33 medeniyete ev sahipliği yapan Diyarbakır, tarihi kadar mutfağıyla da ünlü. Diyarbakır Ticaret ve Sanayi Odası’nın çalışmaları sonucunda tescillenen 51 coğrafi tescilli üründen biri olan “Diyarbakır Ciğeri”, yöre halkının yanı sıra yerli ve yabancı turistlerin de vazgeçilmez lezzetleri arasında yer alıyor. 24 saat tüketilen ciğer, kendine has baharatı ve pişirilmesiyle eşsiz lezzetler arasında yerini alıyor. Her yıl tüketilen 2 ton ciğerden bu yıl 9 günlük Kurban Bayramı tatilinde tüketileceği tahmin ediliyor.

1979 yılından bu yana ciğer sektörünün içinde olan ve kentte ocak işleten Velat Ülker, geçen yıl Kurban Bayramı’nda Diyarbakır’da 1 ton ciğer sattıklarını söyledi.

Bu yıl bu hedefi 2 tona çıkarmayı ve kendi işletmelerinde 500 kilogramı satmayı hedeflediklerini belirten Ülker, “Ciğer Diyarbakır’ın olmazsa olmazı. Ciğer kebabımızı 6 ay önce tescil ettirdik. Diyarbakır çok önemli bir turist alıyor ve çok sayıda kişi ağırlıyor. turist ciğer yemeden gitmez.Geçen yıl Kurban Bayramı’nda Diyarbakır’da 1 ton ciğer tükettik.Kendi işletmemizde tükettiğimiz ciğer günlük 200 kilo idi.Geçen Ramazan bu çıtayı biraz daha aştık. Kayıt altına alındıktan sonra bu kadarını sattık, kendi tüketimimizi 1,5 tona çıkardık, “350 kiloya çıkardık. Çok yakın olan Kurban Bayramı var. Diyarbakır genelinde 2 ton, kendi işletmemizde ise 500 kilo satış yapmayı planlıyoruz” dedi.

“Kuzu ciğeri veriyoruz”

Yabancı turistlerin başka illerde yediği ciğer ile Diyarbakır ciğerinin farklı olduğuna dikkati çeken Ülker, “Yurt dışından gelen müşterilerimiz ‘Diyarbakır ciğeri çok güzel. Geldiğimiz illerde bu eti yiyemiyoruz’ diyorlar. Buraya sadece ciğer yemeye gelen müşterilerimiz var, gelip bu ciğerden tattıktan sonra ‘biz burada ciğer yedik, biraz et yedik’ diyorlar. Biz hep kuzu ciğeri veriyoruz” dedi.

“Ciğerde 3 baharat var ama kendi işletmelerinde ekstra baharatla tatlandırıyorlar” diyen Ülker, “Her restoran ciğere kendi yorumundan biraz katıyor. En vazgeçilmez 3 baharat var. Bizde 3 tane var. Ciğerde kullanılan özel ekstra baharatları ekliyoruz.Baharatlarımızı ekledikten sonra muazzam oluyor.Bir lezzet oluşuyor ve bunu müşterilerimize sunuyoruz” dedi.

Urfa ciğeri mi Diyarbakır ciğeri mi?

Ülker, Urfa ciğerinin dana ciğeri olarak servis edildiğini ve kuru olduğunu, Diyarbakır ciğeri ise kuzu etinden yapıldığını ve yumuşacık olduğunu kaydetti. Bidede ciğer fazla pişmeyecek biraz çiğ kalacak bu yüzden daha hoş ve yumuşak olacak.”

Mardinli müşterilerden Aybüke Dursun, Diyarbakır ciğerinin çok lezzetli olduğunu ve iyi karşılandıklarını söyledi. Dursun, “Mardin’den geliyoruz çok memnun kaldık. Çok teşekkür ederiz çok güzel bir lezzet bizi çok güzel ağırladılar. Urfa’ya gitme şansımız olmadı ama çok memnun kaldık. Diyarbakır’ın ciğeri.”

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu