Haber

Japonya ve NATO ikili ilişkileri güçlendirme konusunda anlaştı

Japonya Başbakanı Kishida Fumio ve NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Rusya-Çin askeri bağlarıyla ilgili endişelerini dile getirerek, Japonya-NATO bağlarını güçlendirme konusunda anlaştılar.

Kişida, Tokyo’da NATO Genel Sekreteri Stoltenberg ile bir araya geldi. Düzenlenen ortak basın toplantısında Kişida, Avrupa’nın Hint-Pasifik’te artan katılımını memnuniyetle karşıladıklarını söyledi.

Görüşmede Rusya-Ukrayna krizi, Tayvan Boğazı, Doğu Çin Denizi, Güney Çin Denizi ve Kuzey Kore’nin gündeme geldiğini kaydeden Başbakan Kişida, “Sürdürmek ve sürdürmek için birlikte çalışmak her zamankinden daha önemli” dedi. özgür ve açık bir uluslararası düzeni güçlendirmek.” ifadelerini kullandı.

Japonya’nın Aralık 2022’de güncellenen ulusal güvenlik stratejisini NATO Genel Sekreteri’ne anlattığını ve bu konuda bir zemin gördüğünü kaydeden Kisida, Japonya ile NATO arasındaki ilişkileri güçlendirme konusunda mutabık kaldıklarını ifade etti.

“Atlantik ve Pasifik güvenliği bağlantılı”

Görüşmeden yapılan ortak açıklamaya göre, Kisida ve Stoltenberg, güç istikrarı ve artan uluslararası rekabet ortamında özgür ve açık uluslararası düzenin tehlikede olduğuna dikkat çekerek, Japonya-NATO bağlarını güçlendirme konusunda mutabık kaldı.

Bildiride, “Avrupa-Atlantik ve Hint-Pasifik’in güvenliğinin yakından bağlantılı olduğunun farkındayız. Değişen stratejik ortama yanıt verebilmek için Japonya-NATO işbirliğini daha da güçlendirme gereğini vurguluyoruz.” söylendi.

Açıklamada, “Japonya-NATO işbirliğinin bu zor ve karmaşık güvenlik ortamında değerini göstereceğine inanıyoruz” denildi. ifadeler kullanılmıştır.

Rusya ve Çin

Çin ile Rusya arasında artan askeri ilişkilerden duydukları endişeyi dile getiren Kişida ve Stoltenberg, “Rusya’nın Japonya çevresinde ortak operasyonlar ve tatbikatlar da dahil olmak üzere Çin ile artan askeri iş birliğini esefle karşılıyoruz.” değerlendirme yapıldı.

Güney Çin Denizi bölgesindeki militarizasyon faaliyetlerini eleştiren ikili, Çin’i şeffaflığı artırmaya, uluslararası silah kontrolü ve nükleer silahların yayılmasının önlenmesi gibi konularda işbirliği yapmaya çağırdı.

Kuzey Kore ve Tayvan Boğazı

Tayvan Boğazı’ndaki barış ve istikrarı “uluslararası toplumun güvenlik ve refahının vazgeçilmez unsuru” olarak nitelendiren cumhurbaşkanları, Kuzey Kore’nin nükleer ve füze geliştirme programlarını kınadılar.

Kishida ve Stoltenberg, Kuzey Kore’yi Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına uymaya davet etti.

Stratejik olarak değişken ortama dikkat çeken iki lider, deniz güvenliği ve silah kontrolünden siber güvenlik ve uzaya kadar uzanan alanlarda NATO-Japonya işbirliğini güçlendirmenin değerini vurguladı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu