Haber

Kelle avcısı zombi mantarı İstanbul’da görüldü

The Last Of Us dizisi ile izleyiciler arasında merak konusu olan zombi mantarı, literatürde cordyceps militaris adıyla anılması, sinemanın da etkisiyle dünya çapında çeşitli efsanelerin konuşulmasına neden olmuştur.

400’DEN FAZLA TİP MEVCUTTUR

Uzun araştırmalar sonucunda İstanbul’un Samandıra Ormanı’nda cordyceps militaris mantarına rastlayan doğal mantar araştırmacısı Naim Güleç ve tıbbi mantarlar üzerine akademik araştırmalar yapan mikolog Selime Semra Erol, zombi mantarı hakkında bilinmeyenleri anlattı, tıbbi yönü olan. Düzce Üniversitesi’nde tıbbi mantarlar üzerine doktora çalışmalarına devam eden ve son 5 yıldır tıbbi mantarlar, üretimi ve tıbbi etkileri konusunda akademik çalışmalar yürüten Erol, kordisepsin binlerce yıldır klasik Çin tıbbında değerli bir yeri olduğunu belirtti. Farmakolojik özellikleri ve içinde bulunduğu mantar ailesinin 400 yıldan daha eski olması. En çok çeşidi olan cins olduğunu söyledi.

“ÇİN TIPINDA ŞİFA KAYNAĞI OLARAK KULLANILIYOR”

Cordyceps cinsine ait her bir mantarın farklı bir böcek, tırtıl ve çam kese böceği pupası ile ilgili parazitik mantarlar olduğunu belirten Erol, “Bu mantarı önemli kılan, binlerce yıldır geleneksel Çin tıbbında şifa kaynağı olarak kullanılmış olmasıdır. yıl.” söz konusu.

“BÖBREK VE KARACİĞER HASTALIKLARININ TEDAVİSİNDE ROL OYNUYOR”

Himalayalar ve Tibet’te yüksek yerlerde yetişen bir mantar olan cordyceps militaris’in özellikle Hindistan ve Çin’de gıda olarak tüketildiğini, en değerli içeriğinin içindeki cordyceps elementi olduğunu belirten Erol, şunları kaydetti: şifalı mantar, böbrek ve karaciğer hastalıklarının tedavisinde kullanılan etken maddeleri ve bileşikleri içerir.” terimleri kullandı.

Cordyceps cinsine bağlı mantarların özellikle klasik Çin tıbbında günlük güç artırıcı ve metabolizma hızlandırıcı olarak kullanıldığını belirten Erol, 1500, 3 bin ve 10 bin metre yarışlarında 5 dünya rekoru kıran 3 koşucunun yarıştığını söyledi. 1993 Pekin, Çin’de düzenlenen Ulusal Oyunlar, cordyceps sinensis aldı. ortaya çıktığını söyledi.

Cordyceps militaris’in Türkiye’de keşfedilmesinin mantar araştırmacıları için çok sevindirici olduğunu belirten Selime Semra Erol, topladığı mantar örneklerinden miselyum üretmeye çalıştığını ve bu türün yerli üretimine yönelik çalışmalarının devam ettiğini belirtti.

“İLK KEZ 2015 YILINDA İSTANBUL ÇAM ORMANLARINDA BULDUM”

Kendisini mantarların keşfine adadığını söyleyen doğal mantar araştırmacısı Naim Güleç, Türkiye’de bugüne kadar 2 bin 500’ün üzerinde mantar keşfedildiğini, ormanlarda bu mantarlardan 1000’den fazla bulduğunu, araştırdığını, incelediğini ve incelediğini söyledi. onları Latince bilimsel isimleriyle birlikte tanımladı. Deneme anlamında 219 mantar tattığını söyledi.

Bu mantarların en farklısının cordyceps militaris olduğuna değinen Naim Güleç, “Yaklaşık yirmi yıldır bir mantar maceram var. Uzun yıllar ormanlarda bu mantarı aradım ve yabancı bir kaynakta temaslı olduğunu okuyunca Çam kese böceği ile ormana gittim ve çam ağaçlarında çam zararlısı olan çam kepçesi bulmak için ormana gittim. “Böceği böceğini aradım. Kaynaklar mantarın soğuk havalarda yerde çıktığını söylediği için en son 2015 yılında İstanbul’un çam ormanlarında cordyceps militaris mantarını buldum. Ardından Ankara Üniversitesi mikolog Doç. Dr. Ilgaz Akata’ya gönderdim. Bilimsel makalesi 2016 yılında yayınlandı.” dedi.

NASIL GÖRÜLÜR?

Küçük bir mantar olmasına rağmen kırmızı renginden dolayı yürürken kolayca fark edilebildiğini belirten Güleç, çam kese böceğinin çam ağaçlarının istila ettiği yerlerde aranması gerektiğini söyledi. Bu mantarın tırtıl iken etkilediği çam kese böceğinin pupa döneminden beslendiğini anlatan Güleç, uygun sıcaklıkta yeraltına inen böceği öldürdükten sonra kozaya dönüşen kabuğundan çıktığını anlatıyor. ve kurallar, yani mevsim geldiğinde belirlenir. dedi.

“ÜTOPYA’NIN İNSANLARI ZOMBİYE DÖNDÜRDÜĞÜNE İNANILDI”

Güleç, şu anda dijital platformda yayınlanan The Last Of Us dizisinde kordiseps mantarının insanları zombiye çeviren yeni bir salgına yol açtığı ve dünyanın sonunun geleceğine dair senaryo yazıldığını belirterek, şunları kaydetti: Bunun olası nedeni, bu mantarın çam kese böceğinde olduğu gibi eklembacaklıları ele geçirmesidir. getirilmiş.

Güleç, “Cordyceps mantarının insanın sınır sistemini ele geçirip zombiye çevireceği gibi bir ütopya var. Bu bilimsel olarak mümkün görünmüyor. Cordyceps mantarı 25 derecenin üzerinde gelişemez. Dolayısıyla bu mantarın insan vücudunda gelişmesi mümkün değil.” Vücut ısısı 37 derece olan insanlar veya diğer memeliler vücudu ele geçirip herhangi bir zarara neden oluyor” dedi. Bu bir kelime meselesi değil. Temelinde cordyceps’in tıbbi yönü olan bir mantardır. Her yıl düzenli olarak toplayıp çayını içerim. Ayrıca pişirilebilir.” dedi.

“HERKESİN GÖRMESİNİ TAVSİYE EDERİM”

Kış aylarında herkesin soğuk hava koşullarında Cordyceps militaris bulup toplayabildiğini belirten Güleç, “Koruyucu hekimlik kapsamında çaylarını tüketebilirler. Çünkü bu mantarın antitümör ve benzeri özellikleri var. Herkese araştırmasını tavsiye ediyorum. , bulun ve deneyimleyin.” söz konusu.

kestelhaber.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu