Haber

Uzmanlardan Ankara’da İki Ölüme Neden Olan Pestisitlere Karşı Uyardı: İlaçlama Eğitimli ve Ruhsatlı Kişiler Tarafından Yapılmalıdır. İlaçlı Bölge…

TAMER ARDA ERSİN

ankara ‘de biri çocuk 2 kişinin ölümüne neden olan böcek ilacı zehirlenmesinin ardından uzmanlar, ilaçlamanın lisanslı firma ve şahıslar tarafından yapılması gerektiği konusunda uyardı. İş Sağlığı ve Güvenliği Çalışanları Sendikası Genel Başkanı İrfan Sayar, “Bu tür ilaçlamalar kalifiye firmalar ve eğitimli kişiler tarafından yapılmalıdır. İlaçlama yapılan alan belli bir süre havalandırılmalıdır.” Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Küçük, “Buradaki tüketiciler için en önemli konu, oda ve bakanlık onaylı kuruluşlara ilaçlama yaptırmaktır. İlaçlama yöntemini bilmeyenler yanlış yapabilir.” ölümle sonuçlanan vakalara kadar olan uygulamalardır.”

ankara Keçiören ilçesinde 2 kişi oturdukları apartmanda yaptıkları ilaçla biri zehirlendi. Olay, saat 07:30 sıralarında Sancaktepe Mahallesi 1637 Sokak üzerinde meydana geldi. İddiaya göre, cadde üzerinde bulunan 4 katlı binada oturan bir aile apartmanı ilaçlattı. Zirai ilaç kullanımından dolayı tüm apartmanlar ilaçtan etkilendi. Haber verilmesi üzerine bölgeye AFAD Kimyasal, Biyolojik, Radyolojik ve Nükleer (KBRN) uzmanları, itfaiye ve sağlık ekipleri sevk edildi. İlk belirlemelere göre binada bulunan 10 yaşındaki Elif Sude S.’nin de aralarında bulunduğu 2 kişi hayatını kaybetti, 5 kişi de hastaneye kaldırıldı.

ankaraValiliğin Twitter hesabından yapılan yazılı açıklamada şu ifadelere yer verildi:

“Bugün sabah 07.33 sıralarında Keçiören ilçemizde ikamet eden bir aileden baş dönmesi, mide bulantısı, kusma ve karın ağrısı şikayeti alınmış olup, konu ile hemen sağlık ekipleri görevlendirilmiştir. Polisimiz AFAD’dan alınan bilgiye göre, UMKE, SAKOM ve GAMER gruplarından 7’si etkilendi 7 İlk belirlemelere göre kişilerde zehirlenme belirtileri olduğu değerlendirildi.Hastanelere sevk edilen 2 vatandaşımız tedavi altına alınırken hayatını kaybetti. diğer vatandaşların ise durumu devam ediyor. Söz konusu bina ve çevresinde gerekli tedbirler alınmıştır. Soruşturma ve incelemeler, Cumhuriyet Başsavcılığı nezaretinde uzman ekipler tarafından yürütülmektedir.”

“PİNİZASYON İZİN VERİLEN KİŞİLER TARAFINDAN YAPILMALIDIR”

Keçiören’de iki kişinin ölümüyle sonuçlanan ilaç zehirlenmesinin ardından uzmanlar, vatandaşları bu konuda dikkatli olmaları konusunda uyardı. İş Sağlığı ve Güvenliği İşçileri Sendikası Başkanı İrfan Sayar, şunları söyledi:

“Bu ilaçlar ve ilaçlar artık herkesin her yerde bulabileceği malzemeler haline geldi. Vatandaşlarımız işinin ehli kişilerce yapılması gereken ilaçlamayı yapmaya kalktığında çok kötü sonuçlar alabiliyor.

Bu tür ilaçlamalar kalifiye firmalar tarafından, eğitimli kişiler tarafından yapılmalıdır. Belirli bir süre ilaçlama yapılacak bölgenin havalandırılması mutlaka ve mutlaka sağlanmalıdır. Kimyasal içeriklerin karıştırılması ilaç ve zararlıya göre işinin ehli kişilerce yapılmalıdır. Kişisel koruyucu donanımların kullanılması kesinlikle gereklidir. Eldiven ve maske olmazsa olmazdır.

İş Sağlığı ve Güvenliği İşçileri Sendikası olarak vatandaşlarımızı uyarıyoruz. İşinin ehli kişilerce yapılmalıdır. Bu konu ile ilgili olarak özellikle bu ilaçların Sağlık Bakanlığı ve Çalışma Bakanlığı tarafından kesin ruhsatlı, akredite ve yetkilendirilmiş kişiler tarafından yapılması değerlidir.”

Kimya Mühendisleri Odası Başkanı Hasan Küçük, olayla ilgili ANKA’ya yaptığı değerlendirmede şunları söyledi:

“Burada kullanılan ilaç tarım ilacı olmadığı için apartmanda genellikle kemirgenler için kullanılan biyosidal diye tanımladığımız ilaç kullanıldı. İlaçlamanın bir anlamı yok. Sağlık Bakanlığı’nın izniyle, TMMOB Kimya Mühendisleri, Çevre Mühendisleri, Ziraat Mühendisleri odaları bu konularda ayrı ayrı eğitim alıyorlar.İlaçların nasıl ve ne kadar kullanılacağına dair eğitimler ve sertifikalar veriyorlar.Burada tüketiciler için en önemli konu, tarım ilaçlarını kendi elleriyle yaptırmanın değerli olduğu. Bu odalardan ve bakanlıktan belgeli kurumlar var.Piyasada çok fazla ilaç var.Bilgisiz ve bilgisizler.Sonuçlanan olaylara kadar yanlış uygulamalar yapabiliyorlar. Sağlık Bakanlığı ve belediye yetkilileri de bu piyasada belgesiz ilaçlama yapanların takibini yapmalıdır. Belgesiz kaçak ilaç uygulayanların önüne geçilmelidir.”

“DAİRE YÖNETİCİLERİNİN DİKKATİNİ ÇEKTİ”

Hasan Küçük, 2 kişinin ölümüyle sonuçlanan zehirlenme olayıyla ilgili de şunları söyledi:

“Burada ilaçlama yapanlar yüzde 100 kaçak. İlacın ne ölçüde kullanıldığı, kullanıldığında havalandırma, insan sağlığına etkisi odalarımız tarafından sertifikasyon sürecinde detaylı olarak bildiriliyor. Bu ilaçlama firmasının kaçak olduğunu düşünüyorum. Kamu kurumları da denetime giriyor burada ilk ayakta belediyeler var burada bakanlık il sağlık müdürlüğü genelge ile bu odalara ilaçlama yapılmaması konusunda apartman yöneticilerinin veya ilaç almış kişiler dışında ilaçlama yapılmaması gerektiğine dikkat çeksin. Çünkü belediyeler hemen yakalayamayabilir. Bakanlığın bilgilendirme genelgesi çıkarması en doğrusu. Sadece Keçiören’de olmayabilir.”

Kaynak: ANKA / Güncel

haber-fatsa.xyz

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu