Yaşam

Yıkansak Bile Vücudumuzu Ne Kadar Temizleyebiliriz? Sandığınız Kadar Temiz Değilsiniz!

Kaç günde bir duş alınması gerektiği kişiden kişiye, yapılan aktivitelere göre değişiyor ve tek bir doğru yok. Ancak yıkandığımızda gerçekten temizlendiğimizi düşündüğümüz noktada bazı yanılgılar başlıyor.

“Nasıl yani ya?” dediğinizi duyuyoruz o zaman sizi içeriğimize alalım.

Derimiz, dış dünyayla ilk temas noktası olarak benzersiz bir yapıya sahip.

Derimiz; epidermis, dermis ve hipodermis olmak üzere üç ana katmandan oluşuyor. Epidermis, ölü deri hücreleri ve lipitlerle kaplı ve bu da fiziksel bariyer oluşturuyor. Ancak bu katmanın yüzeyinde yaşayan milyonlarca mikroorganizma olduğunu da unutmamak gerek.

Cildimizin mikrobiyomu olarak bilinen bu mikroorganizmalar, sağlığımız için kritik bir rol oynuyor. Su ve sabun kullanımıyla bu mikrobiyomun dengesi değişebiliyor ancak tamamen yok edilemiyor.

Aşırı temizlik de iyi bir şey değil.

Modern hijyen alışkanlıkları, cildin mikrobiyal çeşitliliğini azaltabiliyor. Mikrobiyom, zararlı patojenlere karşı koruma sağlayıp bağışıklık sistemimizi destekliyor. Aşırı temizlik ise bu dengeyi bozarak cilt sorunlarına ve enfeksiyonlara yol açabiliyor. Dolayısıyla, sık sık duş almak her zaman daha sağlıklı bir seçenek olmayabilir.

Su ve sabun kullanımı, cildimizdeki görünür kirleri ve bir kısım mikroorganizmaları uzaklaştırabiliyor.

Cilt yüzeyine sıkı sıkıya tutunmuş olan bazı mikroorganizmalar ve ölü deri hücreleri tamamen temizlenemez. Özellikle çok sıcak su kullanımı, cildin doğal yağlarını uzaklaştırarak kuruluğa ve tahrişe neden olabiliyor. Bu da cildin doğal savunma mekanizmalarının zayıflamasına yol açabiliyor.

Duş sonrası havlu kullanımı, temizlik sürecinin önemli bir parçası.

Kurulandığımızda çok sayıda ölü deri hücremiz banyo havlusuna geçiyor. Islak ve nemli havlular ise bakterilerin ve mantarların çoğalması için oldukça ideal bir yer hâline geliyor.

Her duştan sonra havluları yıkamak ekolojik olarak sağlıklı olmasa da uzmanlar 3 kurulanmadan sonra havluların yüksek sıcaklıkta yıkanması gerektiğinin altını çiziyor. Ayrıca her kullanımdan sonra havluların iyice kurutulması gerekiyor. Eğer iki duşunuz aranızda havlunuz hâlâ kurumadıysa yeni bir havlu kullansanız iyi olur.

Sonuç olarak yıkandığımızda vücudumuz belirli bir düzeyde temizleniyor ancak derimizin yapısı ve mikrobiyomu göz önüne aldığımızda, tam anlamıyla steril bir temizlik mümkün değil.

Kaynaklar: BBC, Dettol, BBC, WebMd, Science Focus

Bilmek isteyeceğiniz diğer içeriklerimiz:

haber-mamak.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu