Haber

Depremzede GBT: KHK üyesi olduğu için ülkeye alınmadı

ANKARA – Maraş merkezde oturan ve KHK (KHK) ile öğretmenlik görevinden ihraç edilen M.Ç. Kendisinin ve ailesinin yaşadığı konut depremde hasar gördü. İki çocuğu ve eşiyle birlikte Adana’ya göç eden M.Ç. ve ailesi, burada da deprem olacağı söylentisi üzerine depremzedeler için açılan Kredi ve Yurtlar Kurumu’na bağlı yurtlara yerleşmek için harekete geçti. Kırıkkale’deki yurtların dolu olduğu gerekçesiyle Niğde, Sivas ve Konya’daki yurtlara yönlendirilen M.Ç. Sultan II. Kılıçarslan, ailesiyle birlikte Adana’ya yakın oldukları için Niğde’deki KYK yurduna yerleşmek istedi.

‘CENNETİ BURADA YAŞADIK’

Adana’dan Niğde’ye gitmeden önce yurt yönetimini arayarak bilgi alan öğretmen M.Ç, yurtta yer hazırlığının ardından ailesiyle birlikte bu şehre gitti. Yurt görevlilerinin gün içerisinde yolu belirlediği ve iletişim halinde olduğu süreçte M.Ç. ve ailesi yurtta kayıt işlemlerini yaptırdı. Niğde’de bulunan Sultan İkinci Kılıçarslan KYK yurdundaki kayıt işleminin ardından polis M.Ç. ve ailesine GBT yaptı. Uzun bir bekleyişin ardından yurda kabul edilmeyen M.Ç. Yaşadıklarını şöyle anlattı:

“Bizden sonra gelenler yurda yerleşmeye devam ettiler. Polise gittim ‘Bir sorun mu var’ dedim. ‘GBT kontrolü yapıyoruz’ dediler. ‘Bir sorun mu var?’ diye sordum. ‘Bilmiyoruz’ dediler, benim davam devam ediyor, sonuçlanmadı, ‘Masumiyet karinesinden ne çıkacağını bilmiyoruz’ dedim. ‘Bilmiyoruz’ dedi. Oradaki görevliler daha sonra ‘Burada kalamazsınız’ dediler. Olay şu ki, başka bir yetkili ile görüşmek istedim, görüşmeme izin vermediler, ‘Memuriyetimiz yanar’ dediler. Sonra ‘7.7’lik bir depremden geldik, hala yan yana olamıyorsak, ayrımcılığa maruz kalıyorsak sana ne diyeyim. İnşallah bizim yaşadıklarımızı siz yaşamazsınız’ dedim. Benim için gerçekten cehennemi yaşadık orada. İnsanların bağırışları, çaresizlikleri. Akşam elini öptüğüm komşu amcam iki gün enkaz altında kaldı, çıkaramadık.”

‘CENNETİME GERİ DÖNDÜM’

KHK öğretmeni MC ve ailesi, Niğde’deki Padişah İkinci Kılıçarslan KYK yurdunda uzun süre bekledikten sonra olumlu yanıt alamayınca yurda yerleştirilmedi. Memur MC ve ailesi, polis kontrolünün yapılmadığı Niğde’de Gençlik ve Spor İl Müdürlüğü’ne ait bir yurda götürüldü. “Koğuş sistemi” olarak tanımladığı bu yurtta kalmanın mümkün olmadığını yetkililere anlattığını belirten M.Ç. Bu süreçle ilgili olarak şunları söyledi:

“Yönlendirdikleri yer ailelerin kalabileceği bir yer değildi. Yurt sistemi, ortak tuvaleti ve banyosu olan bir yerdi. Burada kalamayız dedim. ‘Yer var’ dedim. o yurtta, neden bizi oraya götürmüyorsun, lütfen bizi götür.’ ‘Biz alamayız’ dediler. Adana’ya dönerim cehennemime giderim dedim Niğde’de kalıp iki çocuğumu okula yazdırmaktı planım ama olmadı.”

‘7.7 SHAKE BİZİ AKLINIZA ALDIRMAZSA BU ÜLKEYE DAHA NE OLACAK?’

Deprem öncesi kayıt dışı ve sigortasız öğretmenlik yaparak geçimini sağlamaya çalıştığını, Adana’da öğretmenlik yapacak yer bulamayınca garsonluk, kasiyerlik gibi işlere başvurduğunu belirtti. Sözlerine şöyle devam etti:

“Adana’da endişelerimiz devam ediyor. Eşime ‘Bundan sonra yurda gitmemi söyleme’ dedim. Bu ülke bizi akıllı yapmıyorsa ne yapsın? Kimse ‘ben değil’ demiyor ama herkes birbirini suçluyor. Biz neyiz biz vergi mükellefiyiz.”

GERGERLİOĞLU: SHAKE’DE BİLE SAHİP OLMUYORLAR

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, depremzede M.Ç. ve ailesinin KYK yurduna alınmaması Meclis gündemine getirildi. M.Ç’nin Niğde İl AFAD Müdürlüğü tarafından KYK yurduna neden kaydedilmediğini soran HDP’li Gergerlioğlu, soru önergesini İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan yanıtlamasını istedi.

HDP’li Gergerlioğlu şunları söyledi:

“Ağırlaştırılmış bir ceza olmamasına rağmen KHK üyesi olduğu için yurda alınmayan bir aile ile karşı karşıyayız. MC Eşi ve iki çocuğuyla birlikte Adana’ya dönmek zorunda kalır. Bu nasıl bir skandal anlayamıyorum. M.Ç, ‘7.7’lik deprem bile bizi birleştiremedi, cehennemde yaşadığımız yerlere geri döndük’ diyor. Bu nasıl bir vicdansızlıktır anlamak mümkün değil. Aslında altı yıldır KHK halkına zulmetmekten vazgeçmediniz ve bu zulmü deprem anında bile yapıyorsunuz. Bunu yapanlardan en kısa zamanda hukuk önünde hesap soracağımızı da söylüyorum.”

‘KARAR ALANLAR DEPREM OLURSA DEVLETTEN YARDIM ALAMAZ MI?

HDP’li Gergerlioğlu’nun İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’dan yanıtlamasını istediği sorular şu şekilde sıralandı:

?MC isimli vatandaşın ve ailesinin KHK’lı olduğu için yurda alınmadığı tezi doğru mu? Bu argüman doğruysa, bu şekilde diğer ailelere uygulandı mı?

?Hukuktaki masumiyet karinesi olan kişinin karara kadar masum olduğu kesinleşirken, M.Ç. isimli bir vatandaşın ve ailesinin mahkemeleri olduğu için yurda götürülmediği tezi doğru mudur? Bu konuda açılmış bir soruşturma var mı?

?Bu olay olurken orada bulunan devlet görevlileri hakkında soruşturma açılacak mı?

? Sarsıntı KHK’lı ya da KHK’sız ayrım yaparken devlet vatandaşları arasında nasıl bir ayrım yapabildi?

?MC isimli bir vatandaştan vergi alırken KHK’den olduğunu söyleyerek ayrımcılık yapmayan hükümetiniz sarsıntı geçirirken siz KHK’danım diyerek nasıl ayrım yapabildiniz?

?İdari tedbirle işinden ihraç edilenlere bu anlamdaki hukuksuzluğun giderilmesi için hükümetiniz nasıl bir çalışma yapacak?

?Bu olay, KHK’den etkilenenlerin depremzede olması durumunda devletten yardım alamayacakları anlamına mı geliyor?

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu