Ekonomi

“Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının aktif değeri 350 milyar TL’yi aştı”

SPK Başkanı İbrahim Ömer Gönül, gayrimenkul sektörünün tüm paydaşlarını bir araya getiren “18. GYODER Gayrimenkul Zirvesi”nde konuştu.

Gönül, gayrimenkul sektörünün ekonominin can damarlarından biri olduğunu, dolayısıyla gayrimenkul sektörünün canlılığının hem ekonomiyi hem de etkileşim içinde olduğu diğer sektörleri canlı tutacağını söyledi.

Tasarruf sahiplerinin bu alandaki yatırım araçlarından getiri elde etmesi kadar sektör şirketlerinin yeni projelerinin finansmanında sermaye piyasası araçlarının kullanılmasının da değerli olduğunu belirten Gönül, “Gayrimenkul alanında faaliyet gösteren kurumsal yatırımcılar çok önemli. Sermaye piyasalarımızın aktörleri, gayrimenkul yatırım ortaklıkları uzun yıllardır faaliyet gösteriyor.” Ancak gayrimenkul yatırım fonlarının mevzuatımıza eklenmesiyle birlikte önemli bir yatırım ve finansman aracı haline gelmiştir. Sanki konuşuyordu.

“Gayrimenkul yatırım ortaklıklarının aktif değeri 350 milyar TL’yi aştı”

Gönül, borsada işlem gören gayrimenkul yatırım iştiraklerinin toplam efektif değerinin 350 milyar TL’yi, toplam piyasa değerinin ise 220 milyar TL’yi aştığını, mevcut durumda gayrimenkul yatırımında 49 milyar TL’nin üzerinde tasarruf sağlandığını belirtti. Fonlar gayrimenkul yatırımlarına yönlendirildi.

Gayrimenkule dayalı sermaye piyasası araçlarında son yıllarda büyük gelişmeler yaşandığını belirten Gönül, şöyle konuştu:

“Hem sermaye piyasalarımızı daha da geliştirmek hem de ülkemizde son dönemde konuta erişimde yaşanan aksaklıkların giderilmesine katkı sağlamak amacıyla gayrimenkul yatırım fonlarına ilişkin yönetmelik taslağı hazırlandı. ‘Proje Gayrimenkul’ kurulmasına olanak sağlayan bu yönetmelik, Gayrimenkul Yatırım Fonları, çoğunluğu konut niteliğinde bağımsız bölümlerden oluşacak gayrimenkul projelerinin geliştirilmesine olanak sağlıyor. “Bu projeleri gerçekleştirecek gayrimenkul yatırım fonlarının kurulmasına olanak sağlanması planlanıyor. Bu fonlar, kendilerine ait gayrimenkuller ve sözleşme imzaladıkları farklı kişilere ait gayrimenkuller üzerinde proje gerçekleştirebilecek.”

Proje, Gayrimenkul Yatırım Fonu adı altında kurulacak ve bu kapsamda bu fonlar, portföylerine proje alamayan mevcut fonlardan ayrılacak; “Portföylerine yalnızca üzerinde proje geliştirilecek arsalar, gayrimenkul projeleri, proje kapsamında geliştirilen gayrimenkuller ve nakit yönetimi amaçlı bazı para ve sermaye piyasası araçlarını dahil edebilecekler.”

İbrahim Ömer Gönül, portföye dahil edilecek projelerin inşaat faaliyetlerinin katı kurallara uyan yükleniciler tarafından yürütülebileceğini belirterek, “Fon katılma payı sahiplerinin haklarının korunması amacıyla çeşitli teminatlar öngörülüyor. ‘Proje Gayrimenkul Yatırım Fonları’nın kurulmasına olanak sağlanarak ülkemizde konut arzının artmasına katkı sağlanacak ve yatırımcıların “Gayrimenkul projelerine yatırım yapmalarına imkan sağlanarak geri dönüş fırsatları artırılacak.” ifadesini kullandı. ifade.

Geçtiğimiz yıllarda uygulanan ancak istenilen bilince ulaşamayan Gayrimenkul Sertifikalarını daireye kazandırmak istediklerini belirten Gönül, projeye kamu kurumlarının yanı sıra özel daireden de güçlü destek gördüklerini kaydetti.

Gönül, deprem kuşağında olan Türkiye’de mevcut yapı stoğunun güçlendirilmesi, yenilenmesi ve kentsel dönüşümün sağlanması gerektiğini vurgulayarak, “Bunun için gerekli finansman kaynağına ulaşmada sermaye piyasası araçları önem kazanıyor. Gayrimenkul sertifikaları” Kentsel dönüşüm ve afet yönetimine finansman sağlayacak, bireysel ve kurumsal yatırımcıların da tasarruflarını değerlendirebileceğini öngörüyoruz. Tüm paydaşların buna destek vermesini bekliyoruz.” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu