Sağlık

Sağlığınız için böyle tüketmeyin! Kahvaltıda kurban etinden uzak durun!

Kurban Bayramı’nda artan et tüketimi bazı riskleri de beraberinde getiriyor. Özellikle kronik hastalığı olanların dikkat etmesi gereken Kurban Bayramı’nda etin doğru ve sağlıklı tüketimi oldukça önemli. Bayram boyunca neredeyse tüm öğünlerde yerini alan kurban etinin aslında kahvaltıda tüketilmesi sindirim sistemi için oldukça sıkıntılı. Peki, doğru kurban eti tüketimi nasıl olmalıdır?

KURBAN ETİNİ DOĞRU PİŞİRİN!
 

Kurban Bayramı’nda özellikle kavurma gibi et yemeklerinin nasıl hazırlandığı ve tüketildiği, sağlığımızı doğrudan etkileyebilir. Prof. Dr. Ertuğrul Taşan, kalp ve damar hastalıkları, mide ve bağırsak sorunları, hipertansiyon, böbrek hastalıkları, gut, diyabet ve obezite gibi sağlık problemleri olanların et tüketiminde çok dikkatli olması gerektiğini belirtiyor. Bu kişiler için aşırı hayvansal protein ve yağ tüketimi ciddi riskler oluşturabilir.

KAHVALTIDA ET TÜKETMEYİN!

Dr. Taşan, kurban etinin kesildikten hemen sonra tüketilmemesi gerektiğini vurguluyor. “Kesim sonrası et sertleşir ve sindirimi zorlaşır” diyen Taşan, etin kesimden sonra 1-2 saat serin bir ortamda havalandırıldıktan sonra küçük parçalara ayrılması gerektiğini belirtiyor. “Etler 24 saat kadar buzdolabında dinlendirilmelidir” diyen Dr. Taşan, kahvaltıda et tüketilmesinin sindirim sistemi için zorlayıcı olacağını söylüyor. Özellikle kahvaltıda aşırı protein ve hayvansal yağdan kaçınılmalı, öğle saatleri tercih edilmelidir.

MEYVE TERCİH EDİN!

Kurban eti ile birlikte tüketilen şerbetli tatlılar konusunda uyarılarda bulunan Dr. Taşan, tatlı yerine meyve tüketiminin daha sağlıklı olduğunu belirtiyor. “Mutlaka tatlı isteniyorsa sütlü tatlılar aşırıya kaçmadan yenebilir” diye ekliyor.

KURBAN ETİNE KİMLER DİKKAT ETMELİ?

Kurban etini tüketirken dikkatli olması gereken gruplar arasında kalp ve damar hastaları, mide ve bağırsak sorunları olanlar, hipertansiyon hastaları, böbrek hastaları, gut hastaları, diyabet hastaları ve obezite problemi olanlar bulunuyor. Dr. Taşan, bu kişilerin aşırı protein ve yağ tüketiminin rahatsızlıklarını artırabileceğini vurguluyor.

ETİ TEK BAŞINA TÜKETMEYİN!

Etin tek başına tüketilmemesi gerektiğini belirten Dr. Taşan, “C ve E vitaminlerini de alabilmek için etin sebze ve salata ile birlikte tüketilmesi önemlidir. En iyisi etin sebzelerle birlikte pişirilmesidir” diyor.

KURBAN ETİNİ PİŞİRMENİN PÜF NOKTALARI!

Dr. Taşan, etin pişirilmesinde dikkat edilmesi gerekenleri şöyle sıralıyor:

  • Et pişirilmeden önce görünen yağlarından temizlenmelidir.

  • Yüksek ısıda pişirilmemelidir, çünkü bu durumda B grubu vitaminler kaybolur.

  • Yağ ilave edilmeden, kısık ateşte kendi yağı ve suyuyla pişirilmelidir.

  • Donmuş et önce buzdolabında çözdürülmeli, dışarıda bekletildikten sonra pişirilmelidir. Çözünen et tekrar dondurulmamalıdır.

  • Etin yağda kızartılmasından ve doğrudan ateş üzerinde pişirilmesinden kaçınılmalıdır.

  • Fırınlama, buğulama ya da haşlama yöntemleri tercih edilmelidir.

SU İÇMEYİ UNUTMAYIN!

Et tüketiminde aşırıya kaçıldığında ortaya çıkan sindirim sorunlarına karşı Dr. Taşan, günde 2.5 litre su içmenin önemini vurguluyor. Ayrıca, sindirim sorunlarını azaltmak için etle birlikte sebze tüketilmesini ve gerekirse doktor önerisi ile sindirimi kolaylaştırıcı enzim içeren ilaçların kullanılmasını tavsiye ediyor.

Kurban Bayramı’nda sağlığınızı korumak için bu uyarılara dikkat edin ve et tüketiminizi dengeli bir şekilde planlayın. Sağlıklı bayramlar!

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu